GAZIJE TEWHIDA - PONOS UMMETA

La ilahe illAllah, Muhammedun resulullah

18.04.2013.

Mrkve, jaja ili kahva?

 photo Coffee-Bean_zpscff963b5.jpg


Zanimljivo je da kada oluja nastupi sve ptice traze zaklon u drvecu i planinama, ali samo orao ne. Naprotiv, on se uzdize daleko u visine iznad oblaka, iznad same oluje.

Sljedeca prica govori upravo o tome. Kako se nosimo sa teskim vremenima iskusenja i boli. Kako reagujemo na njih, da li, kako i koliko se mijenjamo, Ali isto tako mozemo saznati i sta smo trenutno, stanje nase nutrine, karaktera, zdravlje naseg srca. Sve ovo se ne moze saznati sem prolaskom kroz talase iskusenja ma koje prirode bili. Najsretniji su oni koji upoznaju sami sebe, suoce se sa svojim slabostima i trudom okrenu ih u svoje vrline. Poraz u pobjedu. Autor sljedece price je nepoznat, ali vjerujem u postojanje ovakvih mudrih zena, ljudi koji umiju da kroz banalne primjere pojasne filozofiju zivota, sto mnogim akademicima ne polazi za rukom.


Nena kaze.. Mrkve, jaja ili kahva; "Sta si ti?"

Mlada zena je otisla u posjetu svojoj neni i ispricala joj o svom teskom zivotu. Nije znala kako da izadje na kraj sa iskusenjima, umorila se od borbe i napora, cinilo se kao da se jedan problem nize za drugim, jednog se belaja rijesi, drugi je vec na pomolu.

Nena ju zovnu sa sobom u kuhinju. Tamo napuni tri sherpe vodom. U jednu stavi mrkve, u drugu jaja, a u trecu zrna kahve, te sve tri stavi na vatru da kuhaju. Cijelo vrijeme ne prozboreci ni rijeci.

Nakon dvadesetak minuta iskljuci plate te izvadi mrkve, jaja i zrna kahve. Okrenu se svojoj unuci i upita je, "Reci mi, sta vidis?"

"Mrkve, jaja i kahva," odgovorila je.

Privukla je blize te joj rekla da pipne mrkve. Ucinila je to i primjetila naravno da su postale mehkane. Zatim joj je rekla da uzme jaja i razbije ih.

Nakon sto je odgulila ljusku, posmatrala je tvrdo kuhano jaje.

Na kraju joj je rekla da sebi naspe kahvu. Unuka se osmijehnula kada je okusila njenu bogatu aromu te upitala. "U cemu je poenta nene?"

Nena joj je pojasnila da se svaki od ovih objekata suocio sa istom kljucalom vodom ali svi su reagovali drugacije.

Mrkva je bila jaka, tvrda, nepopustljiva. Medjutim nakon sto je izlozena kljucaloj vodi, postala je mehka i slaba. Jaje je bilo krhko. Njegova tanka ljuska je stitila njegovu nutrinu, ali nakon sto je prosla kroz klucalu vodu, njena nutrina je postala tvrda.

Ali zrna kahve su bili unikatni. Nakon sto su prokljucali oni su promijenili vodu.

"Sta si ti?" upitala je unuku.

"Kada nedace pokucaju na tvoja vrata, kako odgovaras? Da li si mrkva, jaje ili zrno kahve?"

Razmisli o ovome: Sta sam ja?

Jesam li mrkva koja se cini jakom, ali sa bolim i nedacama da li gubim svoju snagu i postajem popustljiva?

Da li sam jaje koje koje ima popustljivo srce, ali se promijeni izlozeno vrelini iskusenja? Da li sam imala tekuci duh, ali nakon smrti, razvoda, finansijskog iskusenja ili nekog drugog, postala sam tvrda i okrutna.

Izgleda li moja ljuska isto, ali sam iznutra gorka i teska sa krutim duhom i tvrdim srcem?

Ili sam poput zrna kahve? Zrno je zapravo izmijenilo vrelu vodu, isto ono stanje koje donosi bol. Kada voda postane vrela, ono otpusta miris i aromu. Ako si poput zrna, onda kada stvari dostignu svoj najtezi stepen, ti postanes jos bolja i mijenjas stanje oko sebe.

Kada su vremena najmracnija i iskusenja najveca da li se uzdizes na sljedeci nivo?

Nepoznat Autor


Free Calendar


* * *ALLAHOVA IMENA* * *

* * *ISLAMSKI LINKOVI, BISERI, POUKE, MUDROSTI, OPOMENE* * *


************************************

Kur'an-Tefsir-Tedzwid

Put Vjernika
Stazom Islama
Es Sunne
Tewhid

Supporters of Dinul-Haq
Iskandrani
Al Ghurabaa

Kavkaz Center
The Unjust Media

************************************

"Perfekcija tewhida je pronađena kada u srcu ne ostane ništa osim Allah, i rob je ostavljen da voli one koje On voli i ono šta On voli, i da mrzi one koje On mrzi i ono što On mrzi, i da pokazuje prijateljstvo onima prema kojima je On prijatelj, i da pokazuje neprijateljstvo onima prema kojima je On pokazao neprijateljstvo, i da naređuje ono što On naređuje i da zabranjuje ono što On zabranjuje." *citat od Ibn Tejmijje, bilježi ibn al-Qajjim, el-Madaridž [3/485]*

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Naše srce otkuca 67 puta u minuti. Svaki put kada pozeli da otkuca svoj sljedeci otkucaj, ono stane i pita Allaha, subhanehu we te'ala,"Da li mi je dozvoljeno da otkucam?", Pa ako Allah kaže "Da", ono otkuca svoj otkucaj, ali, ako Allah kaže "Ne", ... onda je životu kraj!!!

* * * * * * * * * * * * * * * * *

U čovjeku živi razum meleka, požuda životinje i strast šejtana, i on će pripasti onoj vrsti čija osobina u njemu prevlada. Ako čovjek savlada požudu i strast, uzdignut će se na stepen meleka. Međutim, ako ga prevladaju strast i požuda, spustit će se ispod nivoa psa! *Ibn Kajjim el-Dževzijje*

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Židovski protokol kaže "Kada vam muslimanka pruži ruku, vi njoj pružite obje, jer je to plijen. Nećete doći do Kudsa da srušite Mesdžidul – Aksa, i da napravite Hejkel – dok ne skinete hidžab sa žene muslimanke. I nećete stići do Kjabe, dok ne odvojite Qur’an od muslimanskih srca. Kada skinete hidžab sa muslimanke i njime pokrijete Qur’an, postići ćete svoj cilj."

*************************************

El-Kurtubi kaže: Ebu Musa el-Eš'ari je došao kod Omera, radijallahu anhu, sa obračunom, pa ga je predao Omeru, a njega to začudi. Potom Omeru dođe dopis pa reče Ebu Musau: „Gdje ti je pisar da ovaj dopis pročita ljudima“? „Ne ulazi on u mesdžid”, reče ovaj. “A zašto”, upita Omer. “Je li nevjernik”? “Kršćanin je”, reče Ebu Musa. Omer ga dohvati i reče: “Ne približavaj ih kada ih je Allah, dželle šanuhu, udaljio, ne ukazuj im počast kada ih je Allah, dželle šanuhu, ponizio i ne povjeravaj im kada ih Allah, dželle šanuhu, smatra vjerolomnim”.


P O Z I V Z A P O M O Ć
(POMOĆ MALOJ VAHIDI)

Babo Said je rudar, mama Jasmina je domaćica...a mala Vahida je hasta...velika hasta...boluje od cistične fibroze, hronične i progresivne bolesti. Said i Jasmina često dođu u situaciju, da zbog nedostatka sredstava za kupovinu lijekova neophodnih za svakodnevnu terapiju, bespomoćno posmatraju nepomično tjelešce svoje Vahide.Vahida koristi Pulmozyne ampule i Pulmozyne inhaler koji imaju razlicitu cijenu u Evropskim zemljama. PULMOZYNE 30 ampula od 2,5 ml kosta 683,11 Eura. Inhaler Pulmozyne kosta 150 Eura. Ovo predstavlja jednomjesecnu terapiju male Vahide.
Svi koji zele mogu i na ovaj nacin pomoci tako sto ce direktno uplatiti sredstva na racun porodice Turcinovic:

TURCINOVIC VAHIDA

HADZIJEMAZICA PUT 83 ZENICA

BROJ KONTA JE:19-55-08907-1

RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT : RZBABA2S

IBAN: BA391611955008907108

Za vise info. mozete se obratiti i na kucni broj telefona porodice Turcinović: 00387 32 420 225

(OLAKSAJMO NASEM MALOM HAJRUDINU KAMENJASU)

Nas mali borac Hajrudin Kamenjas sin naseg brata Mustafe (R.V.I. ) i sestre Alme je djecak koji je sa 2 godine obolio od leukemije.Doktori u Sarajevu su tada uspjeli da stabiliziraju bolest i Hajrudin se dobro osjecao sve do prije mjesec dana..
Nazalost bolest se povratila nakon 3 god ,u avgustu ove godine i strahovito brzo pocela da razara celije u ovom malom sicusnom organizmu..koji sada ima 5,5 godina..

Hematolozi na nasoj klinici na celu sa prf.Edinom Hasanbegovicem su pokusali da obuzdaju razaranje i zaustave sirenje zlocudnih celija ali :(((
Sve klinike koje su obavjestene o nasem Hajrudinu nisu htjele da ga prIhvate na lijecenje,jer nije imao donatora za transplataciju kostane srzi...

Medzutim ,u medzuvremenu ,Allah dz.s. je podario ,subhanAllah,da njegova starija sestra Merima moze biti donator i da celije odgovaraju 100%...nakon ovih vjesti klinika u Tiberlengu-Studgard ,prihvata da Hajrudinu urade transplataciju kostane srzi i da mu pruze tretman u podpunosti...

Sto se tice termina oko odlaska Hajrudina na kliniku u Tinbergen,javili su nasem Mustafi da djete ako moze da dodze odmah..
Medzutim,potrebne su jos vize,avio karte,dogovor izmedzu Fonda i klinike,papirologija i ostalo tako da krajem ove sedmice se nadaju s hajrom na put za Njemacku..

Nas mali Hajrudin je ostavio poruku svima nama u amanet,koju je rekao babi:"BABO RECI DOKTORIMA DA MI URADE PUNKCIJU (kontrolni nalaz kostane srzi) I DA IDEMO U NJEMACKU,MENI OVDE LIJEKA NEMA"


Svi oni koji zele pomoci ovu porodicu ziro-racuni su sledeci:

PODATCI ZA UPLATU IZ INOSTRANSTVA:

Ime banke: UNIKREDIT BANKA SARAJEVO
IBAN KOD : BA39 3385 8028 3204 6896
racan-KONTO je:40036043100

SWIFT kod Uniredit Banke SARAJEVO: UNCRBA22
Ime i prezime: MUSTAFA KAMENJAS
PODATCI ZA UPLATU IZ BOSNE:

Ime banke: UNI KREDIT BANKA SARAJEVO
Transracun baneke : 3380000000000072
Broj računa: 40036043100
Naznaka: UPLATA NA IME MUSTAFA KAMENJAS***************************************
( POMOZIMO AMELI )

Pozivamo sve dobronamjerne ljude da novčano pomognu djevojčicu Amelu Bećirspahić, rođ.15.05.2001 god. oboljelu od DIABETESA MELLITUS TIP 1., iz Ilovače kod Goražda.
Ameli je konstatovan –novootkriveni- Diabetes mellitus TIP 1.

Opširnije na www.pomozimo.blogger.ba ili na
www.essunne.com


STAVOVI I TEKSTOVI FAVORITA NISU NUŽNO MOGA STAVA (MOJ STAV, JE STAV KUR'ANA I SUNNETA)

BROJAČ MUSAFIRA
320404